Un portal de firme şi branşele UE

Înscrieţii-vă firma......

openEU - Gazdasági portál openEU Wirtschaftsportal openEU Austria


UE lansează Parteneriatul Estic

Uniunea Europeană a lansat la 7 mai, la Praga, ‘Parteneriatul Estic’, un cadru de cooperare cu şase ţări ex-sovietice. E vorba de Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Summit-ul de la Praga ar trebui să marcheze inceputul unei cooperari profunde cu cele şase state.

Premierul Emil Boc, reprezentantul României la summit, declara că România este un beneficiar direct al acestui parteneriat. “Este un succes şi pentru România, pentru că avem tot interesul să avem la graniţă un climat de stabilitate, de democratie, în care se respectă drepturile omului”, spune şeful Executivului.

Azerbaidjanul, Armenia, Georgia şi Ucraina au fost reprezentate de preşedinţi la acest summit pentru lansarea Parteneriatului Estic. Belarusul şi Republica Moldova au fost reprezentate de vice-premieri.

Vice-premierul Bielorusiei, Vladimir Semasko şi nu preşedintele Aleksandr Lukasenko a reprezentat ţara la summit-ul privind lansarea Parteneriatului Estic. Preşedintele bielorus a criticat caracterul “nenominal” al invitaţiei de participare şi a acuzat preşedinţia cehă a Uniunii Europene de “mitocanie”. Preşedintele ceh, Vaclav Klaus a spus că nu va da mâna cu Lukasenko, care se află la conducerea ţării sale din 1994.

Preşedintele moldovean în exercitiu, Vladimir Voronin nu a fost nici el prezent la summit. Chişinăul a fost reprezentat de vice-premierul însărcinat cu Afacerile Externe şi Integrarea Europeană, Andrei Stratan.

Moscova speră ca proiectul Uniunii Europene să nu le constrângă pe ţările membre să aleagă între Rusia şi UE, declara ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Aici aflaţi în ordine tematică mai multe articole despre portalul nostru de firme şi articole actuale despre economia UE: