Un portal de firme şi branşele UE

Înscrieţii-vă firma......

openEU - Gazdasági portál openEU Wirtschaftsportal openEU Austria


Producătorii auto vor fi obligaţi în 2010 să suporte costurile de predare sau preluare a vehiculelor scoase din uz

Producatorii auto sunt obligati sa acopere costurile predarii si/sau preluarii vehicule lor scoase din uz si sa construiasca noi vehicule cu luarea in considerare a posibilitatilor de dezmembrare, reutilizare si valorificare, in special prin reciclare, a componentelor si materialelor acestora, in limita posibilitatilor tehnice, se prevede in Hotarârea care modifica si completeaza HG nr. 2406/2004 privind gestionarea vehicule lor scoase din uz, aprobata in sedinta de Guvern de marti.
Conform actului normativ, autoritatile române recunosc si accepta certificatele de distrugere eliberate in alte state membre ale Uniunii Europene, in timp ce operatorii economici care desfasoara activitati de tratare a vehiculelor scoase din uz sunt obligati sa detina autorizatie de mediu. Totodata, unitatile si intreprinderile care efectueaza operatii de tratare sunt incurajate sa introduca sisteme de management de mediu certificate.

În Hotarârea de modificare si completare propusa de Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sunt integrate prevederile Deciziei 2008/689/CE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, in scopul adaptarii la progresul tehnic in ceea ce priveste anumite materiale si componente.

În opinia ministrului Mediului, Laszlo Borbely, obligativitatea producatorilor de a acoperi costurile predarii sau preluarii vehiculelor scoase din uz, dar si ideea de a concepe si construi noi vehicule cu luarea in considerare a posibilitatilor de dezmembrare, reutilizare si valorificare “va conduce atât la micsorarea impactului negativ asupra mediului inconjurator, cât si la cresterea gradului de valorificare sau reciclare a acestui flux de deseuri, determinând o imbunatatire la nivelul calitatii serviciilor privind gestionarea vehiculelor scoase din uz.
Sursă: …financiarul.ro Foto: © EU Comission

Aici aflaţi în ordine tematică mai multe articole despre portalul nostru de firme şi articole actuale despre economia UE: