Un portal de firme şi branşele UE

Înscrieţii-vă firma......

openEU - Gazdasági portál openEU Wirtschaftsportal openEU Austria


Parlamentul European respinge ACTA

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a fost respins de Parlamentul European miercuri și, prin urmare, nu poate deveni lege în UE. Este pentru prima oară când Parlamentul și-a exercitat competența, conferită de Tratatul de la Lisabona, de a respinge un acord comercial internațional. 478 de deputați au votat împotriva ACTA, 39 pentru, iar 165 s-au abținut.

„Sunt bucuros că Parlamentul a urmat recomandarea mea de a respinge ACTA”, a declarat după vot raportorul David Martin (S&D, UK), subliniind din nou preocupările sale cu privire la faptul că acordul are un caracter prea vag, este deschis interpretărilor greșite și că ar putea, prin urmare, să pună în pericol libertățile cetățenești. Cu toate acestea, raportorul a subliniat, de asemenea, faptul că este necesar să se identifice soluții alternative pentru a proteja proprietatea intelectuală în UE, aceasta reprezentând „materia primă a economiei UE”.

Înainte de votare, principalul susținător al ACTA din Grupul PPE, deputatul Christofer Fjellner, (PPE, SE), a solicitat ca Parlamentul să-și amâne votul final până la hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la compatibilitatea ACTA cu tratatele UE. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea deputaților a respins această cerere, o minoritate substanțială s-a abținut de la votul cu privire la aprobarea Parlamentului.

În timpul dezbaterilor cu privire la aprobarea ACTA, Parlamentul a fost martorul unor activități fără precedent de lobby direct, desfășurate de mii de cetățeni UE care au solicitat respingerea ACTA, prin demonstrații stradale, e-mailuri adresate deputaților și apeluri telefonice la birourile acestora. De asemenea, Parlamentul a primit o petiție semnată de 2,8 de milioane de cetățeni din toată lumea, prin care era îndemnat să respingă acordul.

ACTA a fost negociat de UE și de statele sale membre, de SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Elveția în vederea îmbunătățirii măsurilor de aplicare a legii privind combaterea contrafacerii la nivel internațional. Votul de miercuri înseamnă că nici UE, nici statele sale membre nu pot semna acest acord.Source: Press release © European Commission

Aici aflaţi în ordine tematică mai multe articole despre portalul nostru de firme şi articole actuale despre economia UE: